Φυσικά διακοσμητικά πετρώματα

Svg+xml,%3Csvg%20viewBox%3D%220%200%201020%20303%22%20xmlns%3D%22http%3A%2F%2Fwww.w3, Mitraka.gr

Ως φυσικά διακοσμητικά πετρώματα χαρακτηρίζονται οι φυσικοί λίθοι, οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή τελικών προϊόντων κατάλληλων για εφαρμογές στην οικοδομική, στην αρχιτεκτονική και στην διακόσμηση.Κάθε διακοσμητικό πέτρωμα, ως φυσικός λίθος, αποτελείται από ορυκτά που ποικίλουν, κατά περίπτωση, και τα οποία έχουν συσσωματωθεί με τη βοήθεια ορυκτής συγκολλητικής ύλης[1].

Το είδος και η δομή των ορυκτών που περιέχονται σε κάθε διακοσμητικό πέτρωμα, η ποσοτική αναλογία των επιμέρους ορυκτών στην ορυκτολογική του σύσταση, το χρώμα τους, η κοκκομετρία τους, ο τρόπος και ο βαθμός συσσωμάτωσης διαμορφώνουν, τελικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού. Για το λόγο αυτό και τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα, ως υλικά που δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο, δεν συγκροτούν τυποποιημένες μορφές και χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει με όλα τα υλικά βιομηχανικής παραγωγής. Αντιθέτως, ως υλικά φυσικής προέλευσης, έχουν το καθένα τη δική του προσωπικότητα, αφού η μορφή, ο χρωματισμός και γενικότερα τα ποιοτικά, τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του κάθε υλικού εξαρτώνται όχι μόνο από την ορυκτολογική του σύσταση, αλλά και από τη διαδικασία σχηματισμού του, δηλαδή από παράγοντες που διαφοροποιούνται, ανάλογα με τις γεωλογικές εποχές και τις εκάστοτε συνθήκες στις διάφορες γεωγραφικές ζώνες.

Η ταυτότητα των λατομείων μαρμάρων στην Ελλάδα

Με βάση τα ανωτέρω, τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως υλικά με βάση την ονομασία προέλευσης, αφού είναι σπάνιο, έως πρακτικά αδύνατο, να βρεθούν δύο ακριβώς ίδια υλικά, που να προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Πράγματι, στην παγκόσμια αγορά των διακοσμητικών πετρωμάτων και ιδιαίτερα των μαρμάρων, έχουν καθιερωθεί να ονοματίζονται τα διάφορα υλικά από τις επιχειρήσεις που τα παράγουν ή τα εμπορεύονται, με ονόματα τα οποία είτε παραπέμπουν στην περιοχή όπου εξορύσσεται το πέτρωμα, όπως π.χ. ψαμμίτης Firenzuola, PietraSerena, Μάρμαρο Καρράρας, Λευκό Μάρμαρο Θάσου, Πράσινο μάρμαρο Τήνου, είτε είναι ονόματα καθαρώς εμπορικά με την έννοια του “brand name” (επώνυμο προϊόν), όπως π.χ. goldenspider, pietra grassi, aristonwhite, goldenbrown κ.α ώστε το κάθε υλικό να αποκτήσει τη δική του χαρακτηριστική ταυτότητα. Η πληθώρα των υλικών όμως που διατίθενται στην αγορά, σε συνδυασμό με την πληθώρα εμπορικών ονομάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αφορούν το ίδιο υλικό ή σε διαλογές του ίδιου υλικού, δημιουργεί σύγχυση στην αγορά, ιδιαίτερα όταν τα υλικά αναφέρονται με τα εμπορικά τους ονόματα στις επιστημονικές εργασίες ή ακόμη και στις προδιαγραφές δημοπράτησης σημαντικών έργων.

Σε μια προσπάθεια ώστε το όνομα του κάθε υλικού να αποδίδει πληρέστερα την πλήρη ταυτότητα του και τις ιδιότητές του, συντάχθηκε η πρότυπη ευρωπαϊκή προδιαγραφή ΕΝ 12440:2000 η οποία καθιερώνει τυπικό όνομα για τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ονοματολογίας των φυσικών λίθων. Πιο συγκεκριμένα η παραπάνω προδιαγραφή προβλέπει ότι για κάθε πέτρωμα, πέρα από το εμπορικό του όνομα, πρέπει να ορίζεται στις εμπορικές συναλλαγές και το τυπικό του όνομα, δηλαδή ένα σύνθετο όνομα, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει όρους που σχετίζονται με το επιστημονικό όνομα του πετρώματος, το τυπικό χρώμα του υλικού,τη θέση του λατομείου εξόρυξης κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *