ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ (BBQ)

Svg+xml,%3Csvg%20viewBox%3D%220%200%20800%20276%22%20xmlns%3D%22http%3A%2F%2Fwww.w3, Mitraka.gr

ÎŒ οÏισμός του μπάÏμπεκιου

ΥπάÏχουν πολλοί οÏισμοί. Ο Ï€Ïώτος και βασικότεÏος οÏισμός μας λέει ότι μπάÏμπεκιου είναι μία κοινωνική συνάθÏοιση με εοÏταστικό χαÏακτήÏα και μαγείÏεμα σε ÏπαιθÏο χώÏο. Ο άλλος οÏισμός λέει ότι είναι ο ψήσιμο κÏέατος (κατά κανόνα χοιÏινοÏ) σε χαμηλή φωτιά που βγάζει Ï€Î¿Î»Ï ÎºÎ±Ï€Î½ÏŒ και για πάÏα Ï€Î¿Î»Ï Î¼ÎµÎ³Î¬Î»Î¿ χÏονικό διάστημα. Το μπάÏμπεκιου λοιπόν είναι Ï„Ïόπος ψησίματος που χÏησιμοποιείται θεÏμότητα έμμεσης ακτινοβολίας ή χαμηλή θεÏμότητα άμεσης ακτινοβολίας και πάντα με μεγάλους χÏόνους ψησίματος. Το μπάÏμπεκιου με άλλα λόγια δεν είναι το ίδιο με το ψήσιμο στη σχάÏα (γκÏιλ). Το ψήσιμο στη σχάÏα είναι ψήσιμο απ’ ευθείας πάνω από τη φωτιά, συνήθως δυνατή και για μικÏÏŒ χÏονικό διάστημα. Η διαφοÏά λοιπόν έγκειται στην ένταση της θεÏμικής ακτινοβολίας και στον χÏόνο ψησίματος.

Η ΙστοÏία του μπάÏμπεκιου

Το ΜπάÏμπεκιου και η εξέλιξη του ανθÏώπινου πολιτισμοÏ.

Ο Homo erectus πιθανώς μετά από μια πυÏκαγιά σε δάσος να Ï€Ïωτοδοκίμασε ψημένο κÏέας από καμένα ζώα και να κατάλαβε ότι ήταν καλό. Οι Ï€Ïώτοι άνθÏωποι εν τέλει ανέπτυξαν χÏήσιμες δεξιότητες όπως η εξημέÏωση των σκÏλων που βοηθοÏσαν με το κυνήγι και τη συνετή διαχείÏιση-εκτÏοφή των ζώων που υπεÏτεÏοÏσαν γευστικά. Το κÏέας παÏείχε πεÏισσότεÏη Ï€ÏωτεÎνη από οποιαδήποτε άλλη Ï„Ïοφή και το ψημένο κÏέας ήταν ευκολότεÏο στο μάσημα. Ο οικογενειακός κÏκλος και φυλετικές δομές εξελίχθηκαν έτσι ώστε οι άνδÏες έγιναν κυνηγοί και γυναίκες έγιναν μάγειÏες. Όθεν, οι Ï€Ïώτοι ειδικοί στη χÏήση της φωτιάς για μαγείÏεμα πιθανά να ήταν γυναίκες.

Μόλις οι Ï€Ïώτοι μάγειÏες κατάλαβαν ότι τα μαγειÏεμένα κÏέατα είχαν καλÏτεÏη γεÏση από ωμά, μετά συνειδητοποίησαν ότι τα καπνιστά Ï„Ïόφιμα όχι μόνο τη είχαν καλÏτεÏη γεÏση αλλά και κÏατοÏσαν πεÏισσότεÏο. Εμείς Ï„ÏŽÏα γνωÏίζουμε ότι υπάÏχουν αντιμικÏοβιακές ουσίες στον καπνό και η ξήÏανση της Ï„Ïοφής με αÏγό κάπνισμα εξωτεÏικά, στεÏεί την υγÏασία από τα βακτηÏίδια για να αναπτυχθοÏν. Στις εποχές Ï€Ïιν από την επινόηση της ψÏξης, το κάπνισμα, ξήÏανση και αλάτισμα του κÏέατος ήταν έξυπνες τεχνικές για τη διατήÏησή του. Αυτό επέτÏεψε στις φυλές να κυνηγοÏν και σε αντίθεση με τα άλλα ζώα, δεν χÏειαζόταν να καταναλώσουν το θήÏαμά τους Ï€Ïιν χαλάσει. Αν μετανάστευαν, μποÏοÏσαν να καπνίζουν, να αποξεÏαίνουν και να παστώνουν τη Ï„Ïοφή που θα έπαιÏναν μαζί τους στον δÏόμο.

ΣÏμφωνα με τον ιστοÏικό Î”Ï Howard L. Taylor, τα Ï€Ïώτα εÏγαλεία για το ψήσιμο ήταν σχεδόν σίγουÏα μια ξÏλινη πιÏοÏνα ή σοÏβλα για να κÏατά το κÏέας πάνω από τη φωτιά. Το ψήσιμο στη σοÏβλα είναι κοινό σε όλο τον κόσμο και για πολλά χÏόνια ήταν η κÏÏια μέθοδος ψησίματος στο μπάÏμπεκιου. Το ψήσιμο ενός ζώου, λαχανικών και ÏˆÏ‰Î¼Î¹Î¿Ï ÏƒÎµ κοίλωμα στο έδαφος με φωτιά ήταν μια Ï€Ïώτη μέθοδος στην εξελικτική ποÏεία. ΑÏγότεÏα χÏησιμοποιήθηκαν ξÏλινα πλαίσια για να κÏατοÏν το κÏέας πάνω από τη φωτιά, αλλά κατά κανόνα το κÏατοÏσαν Ï€Î¿Î»Ï Ï€Î¬Î½Ï‰ από τη φωτιά για να μη καεί το ξÏλο, με αποτέλεσμα το κÏέας να ψήνεται σιγά-σιγά και να αποÏÏοφά πεÏισσότεÏο καπνό. Η σχάÏα, παÏόμοια με μια σχάÏα στη σÏγχÏονη ψησταÏιά, αναπτÏχθηκε αμέσως μετά στην εποχή του σιδήÏου, που οδήγησαν το ψήσιμο στα κάÏβουνα και το μπάÏμπεκιου όπως το ξέÏουμε.

Η Παλαιά Διαθήκη πεÏιέχει αυτό που μποÏεί να θεωÏηθεί σαν τα Ï€Ïώτα λεπτομεÏή σχέδια για το φτιάξιμο του μπάÏμπεκιου. Στην Έξοδο, κεφάλαιο 27, ο Μωυσής φέÏνει κάτω τις 10 εντολές και λέει το ποίμνιό του, ότι ο Θεός θέλει να κατασκευάσουν την κιβωτό για τις εντολές, συμπεÏιλαμβανομένων ενός Î²Ï‰Î¼Î¿Ï Î³Î¹Î± κάψιμο σφαγίων. Είχε πεÏίπου 4 1/2 πόδια υψηλό και 7 1/2 πόδια μήκος, και πεÏιείχε γάντζους, πυÏοστιές, τηγάνια, φτυάÏια, λεκάνες και μια σχάÏα, όλα φτιαγμένα από χαλκό.

Πολλοί μελετητές πιστεÏουν ότι οι τεχνικές για χαμηλό και αÏγό ψήσιμο στο καπνό ξεκίνησε στην Κίνα όπου κάποιες Ï€Ïώιμες κουζίνες είχαν ειδικές συσκευές για το κάπνισμα κÏέατος. Στην ΕυÏώπη, το μαγείÏεμα σε ανοικτές εστίες με ξÏλο και με άφθονο καπνό ήταν κοινός τόπος, όπου αναπτÏχθηκαν κάθε λογής σιδεÏένιες σχάÏες, ανακλαστήÏες και μηχανισμοί πεÏιστÏοφής. Κάπου στην ποÏεία κάποιος εφηÏÏε τη συσκευή καπνίσματος. Τα ψητά και καπνιστά κÏέατα, ειδικά το χοιÏινό και λουκάνικο, είναι βαθιά συνυφασμένα με τη γεÏμανική και η τσεχική μαγειÏική παÏάδοση και αυτή η επιÏÏοή είναι ιδιαίτεÏα έντονη στην ΚαÏολίνα και στο Τέξας, Î±Ï†Î¿Ï Î±Ï€ÏŒ αυτές τις χώÏες εγκαταστάθηκαν οι Ï€Ïώτοι μετανάστες.

Το barbacoa του νέου κόσμου και η ετυμολογία της λέξης

Ινδιάνοι στη Î’.ΚαÏολίνα γÏÏω στα 1590

Το 1492 ο ΧÏιστόφοÏος Κολόμβος έκανε το Ï€Ïώτο από τα τέσσεÏα ταξίδια του από την Ισπανία στο Îέο Κόσμο και αποβιβάστηκε σε αυτό που ονόμασε Hispanola (η σημεÏινή Δομινικανή ΔημοκÏατία και Αϊτή) και στη συνέχεια πήγε στη ΚοÏβα και τις Μπαχάμες. Η Ï€Ïώτη φυλή που συνάντησε ήταν οι ινδιάνοι Arawak. Ένας από τους αγαπημένους Ï„Ïόπους μαγειÏέματος και διατήÏησης Ï„Ïοφών ήταν να την τοποθετοÏν σε ένα ξÏλινο πλαίσιο πάνω από τη φωτιά. Ήταν φτιαγμένο από χλωÏÏŒ ξÏλο έτσι ώστε να μην καίγεται, είχε τέσσεÏις κάθετους στÏλους να κÏατεί ψηλά ένα πλέγμα από πεÏισσότεÏα κομμάτια ξÏλου και ήταν συνήθως αÏκετά ψηλό για να αποτÏέπεται το κάψιμο του ξÏλου και της Ï„Ïοφής. Η λέξη για αυτήν τη συσκευή, οι Ισπανοί έλεγαν ότι ήταν το barbacoa.

Ο Ισπανός εξεÏευνητής Gonzalo Fernández De Oviedo y Valdés ήταν ο Ï€Ïώτος που χÏησιμοποίησε τη λέξη σε έντυπη μοÏφή το 1526. Άλλοι ΕυÏωπαίοι εξεÏευνητές ανέφεÏαν ότι ιθαγενείς στη Î’ÏŒÏεια Îότια ΑμεÏική μποÏεί αντι για barbacoa να το αποκαλοÏσαν babracot ή babricot ή barboka. Ωστόσο, αυτά ήταν όλα τα ονόματα αφοÏοÏσαν ένα ξÏλινο Ïάφι, όχι μόνο για μια συσκευή μαγειÏέματος. Άλλοι Ï€Ïώτοι εξεÏευνητές πεÏιέγÏαφαν παÏόμοια barbacoas που τα χÏησιμοποιοÏσαν για την αποθήκευση Ï„Ïοφίμων πάνω από το βÏεγμένο έδαφος και από μακÏιά από ζώα, καθώς επίσης και σαν υπεÏυψωμένο κÏεβάτι για Ïπνο και για την αποφυγή από τα φίδια και τα έντομα.

Το 1540, κοντά σε αυτό που Ï„ÏŽÏα είναι το Tupelo του Mississippi, ο Hernando de Soto συνεÏγάστηκε με τη φυλή των Chickasaw σε μια γιοÏτή που τους παÏουσίασε χοιÏινό φεÏμένο από την Ισπανία και ψημένο σε ένα barbacoa. Οι ισπανοί καθιέÏωσαν αυτόν τον Ï„Ïόπο ψησίματος και τον βελτίωσαν. Τελικά αυτή η μέθοδος βÏήκε τον δÏόμο της βόÏεια των αποικιών, στη ΒιÏτζίνια και την ΚαÏολίνα όπου πεÏιέλουζαν το κÏέας με ένα αγαπημένο τους καÏÏκευμα από τη πατÏίδα, το ξίδι. Το ξίδι παÏαμένει μέχÏι σήμεÏα το βασικότεÏο συστατικό στις πεÏισσότεÏες σάλτσες μπάÏμπεκιου στην ΒοÏειοανατολική και Îότια ΚαÏολίνα. Ωστόσο, από τους γεÏμανοÏÏ‚ εποίκους, όντες λάτÏεις της μουστάÏδας, καθιεÏώθηκε η κλασσική μουστάÏδα να είναι η βάση της σάλτσας μπάÏμπεκιου στη Îότια ΚαÏολίνα.

Άλλοι έποικοι έφεÏαν μαζί τους τις δικές τους γαστÏονομικές παÏαδόσεις και τις σάλτσες εφαÏμόζοντας στα κÏέατα σχάÏας και καπνιστά στο μπάÏμπεκιου του νέου κόσμου τις δικές τους Ï€Ïοτιμήσεις. ΣήμεÏα το πιο δημοφιλές συστατικό σε μπάÏμπεκιου σος είναι το κέτσαπ και μποÏεί κανείς να ισχυÏιστεί ότι οι πεÏισσότεÏες από αυτές οι σάλτσες είναι απλά ένα είδος της κέτσαπ. Το κέτσαπ είναι πάστα ντομάτας, ξÏδι, ζάχαÏη και μπαχαÏικά.

Η εξέλιξη του barbecoa σε μπάÏμπεκιου

Η πλοÏσια γεÏση του σιγοψημένου στο καπνό κÏέας αÏξανε σε δημοτικότητα, ιδιαίτεÏα στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σκλάβοι ήταν επιφοÏτισμένοι με το ψήσιμο, συντηÏοÏσαν τα καπνιστήÏια και είχαν την ευθÏνη για την Ï€Ïοετοιμασία ψησταÏιών σε ανοιχτό λάκκο για μεγάλες εκδηλώσεις όπως σε γάμους, γιοÏτές και πολιτικές συγκεντÏώσεις. Ο ΤζοÏτζ Ουάσινγκτον είχε ένα μεγάλο καπνιστήÏιο και ένα ακόμα μεγάλο αποστακτήÏιο στη φυτεία του στο Mt. Vernon, της ΒιÏτζίνια. Στις 27 ΜαÎου 1769, έγÏαψε στο ημεÏολόγιό του «πήγα σε ένα μπάÏμπεκιου στην ΑλεξάνδÏεια [ΒιÏτζίνια] και έμεινα όλη νÏχτα.» Έτσι η παÏάδοση των ολονÏκτιων πάÏτι με μαγειÏεμένο στην ÏπαιθÏο κÏέας και ουίσκι έχει καταγÏαφεί τουλάχιστον τόσο βαθειά στο χÏόνο. Ο Ουάσιγκτον επίσης φιλοξένησε ακόμα «ένα Barbicue με δικά μου έξοδα στο Accatinck» το ΣεπτέμβÏιο 1773.

Στο νότο Ï€Ïιν από τον εμφÏλιο πόλεμο, ο αφέντης της φυτείας έτÏωγε τα καλÏτεÏα κομμάτια κÏέατος. ΈτÏωγαν το φιλέτο από το χοιÏινό, ενώ οι σκλάβοι έτÏωγαν τα πιο σκληÏά και γεμάτα χόνδÏο κομμάτια. Το ωμό χοιÏινό το αποθήκευαν σε ένα βαÏέλι γεμάτο με άλμη. Δεν τους πήÏε Ï€Î¿Î»Ï Ï‡Ïόνο για να καταλάβουν ότι η τεχνική του πολÏωÏου ψησίματος με τον καπνό σε χαμηλή φωτιά μποÏεί να κάνει τα λιγότεÏο δημοφιλή κομμάτια ζουμεÏά και νόστιμα.

Τελικά οι ξÏλινες βέÏγες που χÏησιμοποιοÏσαν για να κÏατά το κÏέας πάνω από το ανοιχτοÏÏ‚ λάκκους στο έδαφος αντικαταστάθηκαν από μεταλλικές σκάÏες, και σÏντομα οι ανοικτοί λάκκοι χτίστηκαν με πέτÏες ή τοÏβλα πάνω από το έδαφος. Το 1897, ο Ellsworth Zwoyer πήÏε δίπλωμα ευÏεσιτεχνίας για μπÏιγκέτες από κάÏβουνο. Οι μπÏιγκέτες εξαπλώθηκαν και έγιναν δημοφιλείς, όταν στη δεκαετία του 1920 ο Henry Ford, σε συνεÏγασία με το Thomas Edison και τον ΕΒ Kingsford ξεκίνησαν την εμποÏική εκμετάλλευσή τους φτιάχνοντάς τες από Ï€Ïιονίδι και Ïοκανίδια που ήταν υποπÏοϊόν των εÏγοστάσιων της Ford.

Το σÏγχÏονο μπάÏμπεκιου γίνεται φοÏητό

1930 οι μπÏικέτες του H.Ford

Οι ψησταÏιές χτισμένες με τοÏβλα και πέτÏες ήταν συνηθισμένες στην πάÏκα και τις αυλές, αλλά η κατασκευή τους ήταν επίπονη. Κάποιος κάποια στιγμή έκοψε κατά μήκος ένα χαλÏβδινο βαÏέλι στη μέση, έβαλε μεντεσέδες στα δÏο τμήματα για να ανοιγοκλείνει σαν στÏείδι και το τοποθέτησε πάνω σε τέσσεÏα πόδια. ΠÏιν καλά-καλά το καταλάβει κανείς δημοσιεÏτηκαν σχέδια στο Popular Mechanics για την κατασκευή μπάÏμπεκιου από ένα βαÏέλι πετÏελαίου. Το 1948, ο H.J. Heinz λάνσαÏε τη Ï€Ïώτη σε εθνικό επίπεδο σάλτσα μπάÏμπεκιου, αλλά Ï€Î¿Î»Ï Ï€Ïιν από αυτόν πολλοί μάγειÏοι εμφιάλωναν και πουλοÏσαν τις σάλτσες τους σε τοπικό επίπεδο. Επίσης το 1948 ο Grant “Hasty” Hastings εισήγαγε τον φοÏÏνο Hasty-Bake με σκέπαστÏο, και με Ïυθμιζόμενο σε Ïψος δίσκο για τα κάÏβουνα. ΕξακολουθοÏν να παÏάγονται μέχÏι σήμεÏα και η σÏγχÏονη εκδοχή είναι από τις πιο δημοφιλείς. ΤÏία χÏόνια αÏγότεÏα ο George Stephen, Sr., απηυδισμένος από τις στάχτες που λέÏωναν τα ψητά που έψηνε στη σχάÏα της αυλής του, ζήτησε από τους συγκολλητές στη μεταλλοτεχνία των αδελφών Weber όπου εÏγαζόταν, να κόψουν το πάνω μέÏος μιας σημαδοÏÏας. Έτσι γεννήθηκε η ψησταÏιά Weber, με ένα μεγάλο μέÏος του μάÏκετινγκ να διαλαλεί τα πλεονεκτήματα του σκεπασμένου μπάÏμπεκιου.300px OD BG393 GRILL 12S 20150520150346, Mitraka.gr

 
1952 η Ï€Ïώτη Weber

Στη δεκαετία του 1960, η Modern Home Products του Walter Koziol έφτιαξε το Ï€Ïώτο γκÏιλ με γκάζι για οικιακή χÏήση στην Αντιοχείας του Ιλινόις , την επονομαζόμενη the Charmglow Perfect Host. Κατά τη δεκαετία του 1970, η Char-Broil Char έγινε η Ï€Ïώτη μάÏκα που έβαλε φιάλη Ï€Ïοπανίου και γκÏιλ σε ένα κουτί. Οι ψησταÏιές αεÏίου έγιναν σÏντομα πιο δημοφιλής από κάÏβουνο, επειδή είναι ευκολότεÏο να ξεκινήσουν και να απαιτοÏν λιγότεÏο καθάÏισμα μετά. Εν τω μεταξÏ, οι πεινασμένοι συγκολλητές που δοÏλευαν στις εξέδÏες πετÏελαίου του Τέξας άÏχισαν να φτιάχνουν βαÏέως Ï„Ïπου μαγειÏεία από χαλÏβδινα βαÏέλια πετÏελαίου, τεÏάστιες σωληνώσεις και μεγάλες φιάλες Ï€Ïοπανίου δημιουÏγώντας ÏυμουλκοÏμενες ψησταÏιές που μποÏοÏσαν με κοτσαδόÏο να τις σÏÏουν από εÏγοτάξιο σε εÏγοτάξιο. ΜεÏικοί ήταν εφοδιασμένοι με πλαίσια στα πλαϊνά για να μεταφέÏουν ξυλεία για να μποÏοÏν να μαγειÏεÏουν και να ψήνουν με καπνό τα κÏέατα σε χαμηλή και αÏγή φωτιά. Στις μέÏες μας έχουν καταστεί πεÏίπλοκοι και δαπανηÏοί. Στη δεκαετία του 1980 αναπτÏχθηκαν από εταιÏίες εστίασης ψησταÏιές υψηλής τεχνολογίας με ηλεκτÏονικό έλεγχο ÎºÎ±Ï€Î½Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ θεÏμοκÏασίας. ΣήμεÏα μποÏοÏν να ελέγχονται από τον υπολογιστή

Στη δεκαετία του 2000 η καÏση πέλετ άÏχισε να κεÏδίζει τη δημοτικότητα. Τελευταία ελέγχονται ψηφιακά, κάνοντας έτσι το ψήσιμο μπάÏμπεκιου στη αυλή το ίδιο εÏκολο όσο εÏκολο είναι και στη κουζίνα.

Τεχνικές ψησίματος

Το μπάÏμπεκιου πεÏιλαμβάνει τέσσεÏεις ή πέντε διαφοÏετικές τεχνικές μαγειÏέματος. Η αÏχική τεχνική είναι το μαγείÏεμα με τη χÏήση ÎºÎ±Ï€Î½Î¿Ï ÏƒÎµ χαμηλές θεÏμοκÏασίες — συνήθως πεÏίπου 115-145 ° C — και σημαντικά πεÏισσότεÏο χÏόνο ψησίματος (αÏκετές ÏŽÏες), γνωστό ως το κάπνισμα. Μια άλλη τεχνική, γνωστή ως ψήσιμο, χÏησιμοποιεί ένα χτιστό φοÏÏνο ή απλό φοÏÏνο που χÏησιμοποιοÏν θεÏμό αέÏα να μαγειÏέψουν κÏέατα και αμυλοÏχες Ï„Ïοφές σε μέτÏιες θεÏμοκÏασίες με μέσο ÏŒÏο μαγειÏέματος τη μια ÏŽÏα πεÏίπου. Το Braising συνδυάζει την άμεση, ξηÏή θεÏμότητα από κάÏβουνα σε μια Ïαβδωτή επιφάνεια με ένα δοχείο γεμάτο ζωμό για να δίνει υγÏασία. ΧÏησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, το μαγείÏεμα που διαÏκεί για μεÏικές ÏŽÏες, μποÏεί να γίνει σε διάφοÏους χÏόνους, ξεκινώντας γÏήγοÏα, επιβÏαδÏνοντας μετά και στη συνέχεια, επιταχÏνοντας και πάλι.

Το ψήσιμο σχάÏας γίνεται σε άμεση και ξηÏή φωτιά, συνήθως πάνω από 260 ° C για λίγα λεπτά. Το ψήσιμο στη σχάÏα μποÏεί να γίνει με ξÏλο, κάÏβουνο, φυσικό αέÏιο ή ηλεκτÏική ενέÏγεια. Η χÏονική διαφοÏά Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Î·Ï‚ Ï€Ïώτης τεχνικής και το ψήσιμο στη σχάÏα οφείλεται στη διαφοÏά θεÏμοκÏασίας. Οι χαμηλές θεÏμοκÏασίες που χÏησιμοποιοÏνται για barbecuing (Ï€Ïώτη τεχνική), το κÏέας παίÏνει αÏκετές ÏŽÏες για να φτάσει στην επιθυμητή εσωτεÏική θεÏμοκÏασία το ψητό.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι η διαδικασία αÏωματισμοÏ, μαγειÏέματος ή συντήÏησης Ï„Ïοφίμων, εκθέτοντάς τα σε καπνό από καÏση ή από υλικό που σιγοκαίει, συνήθως από ξÏλο. Το κÏέας και τα ψάÏια είναι τα πιο συνηθισμένα καπνιστά Ï„Ïόφιμα, αν και Ï„Ï…Ïιά, λαχανικά, ξηÏοί καÏποί αλλά επίσης καπνίζονται και υλικά που χÏησιμοποιοÏνται για να κάνουν τα ποτά όπως η μπÏÏα ή καπνιστή μπÏÏα.

Ψήσιμο

Το χτιστός φοÏÏνος είναι παÏόμοιος με έναν λάκκο με κάÏβουνα. ΕπιτÏέπει την ανοικτή φλόγα αλλά μαγειÏεÏει πιο γÏήγοÏα και χÏησιμοποιεί μεταφοÏάς θεÏμότητας με τον αέÏα για το μαγείÏεμα. Το ψήσιμο μπάÏμπεκιου μποÏεί επίσης να γίνει σε παÏαδοσιακοÏÏ‚ φοÏÏνους-στόφες. Αυτοί μποÏεί να χÏησιμοποιηθοÏν για να μαγειÏέψουν, κÏέατα, ψωμί και άλλα άμυλα, φαγητό κατσαÏόλας και γλυκά. ΧÏησιμοποιεί άμεση και έμμεση θεÏμότητα που πεÏιβάλλουν τα Ï„Ïόφιμα με ζεστό αέÏα.

Braising

Τα κÏέατα και τα λαχανικά μποÏοÏν να σιγοψηθοÏν σε μια κατσαÏόλα πάνω από μια σχάÏα. Ένα γκÏιλ αεÏίου ή ηλεκτÏÎ¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ¯Î½Î±Î¹ οι καλÏτεÏες επιλογές για μπάÏμπεκιου-braising, συνδυάζοντας ξηÏή θεÏμότητα από ψήσιμο απευθείας στη σχάÏα και αÏÎ³Î¿Ï ÏˆÎ·ÏƒÎ¯Î¼Î±Ï„Î¿Ï‚ σε ένα δοχείο γεμάτο ζωμό για υγÏή θεÏμότητα. Το δοχείο τοποθετείται πάνω στη σχάÏα, που καλÏπτεται και επιτÏέπει να σιγοβÏάσει για λίγες ÏŽÏες. ΥπάÏχουν δÏο πλεονεκτήματα για μπάÏμπεκιου-braising. ΕπιτÏέπει στο κÏέας να πάÏει αμέσως χÏώμα στη σχάÏα Ï€Ïιν από το μαγείÏεμα σε κλειστό σκεÏος. ΕπιτÏέπει επίσης για το γλασάÏισμα του κÏέατος με τη σάλτσα και το τελείωμα άμεσα πάνω από την φωτιά μετά από το μαγείÏεμα στο κλειστό σκεÏος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κÏέας να μαγειÏεÏεται Ï„Ïεις φοÏές, γεγονός που οδηγεί σε ένα μαλακό, ζουμεÏÏŒ Ï€Ïοϊόν που ξεκολλά από το κόκαλο. Ο χÏόνος που απαιτείται για braising ποικίλλει ανάλογα με το αν χÏησιμοποιείται μια κλασική κατσαÏόλα ή χÏÏ„Ïα ταχÏτητος. Είναι γενικά πιο αÏγή από το κανονικό ψήσιμο στη σχάÏα ή ψήσιμο, αλλά πιο γÏήγοÏη από το κάπνισμα με καπνό.

Πηγές

National Barbeque and Grilling Association

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbecue

http://bbq.about.com/od/barbecuehelp/g/gbarbecue.htm

http://dc.lib.unc.edu/cdm/landingpage/collection/debry/

https://www.kingsford.com/country/about-us/

12 Great Moments in Grill History

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *